NG NeWave
IN MEMORIAM JOC
Napustio nas je naš prijatelj i jedan od admina ove web stranice, Damir Trupinić

Damir Trupinić Joc je zadnjih par godina bio spiritus movens ove stranice. Nas nekoliko, koji smo je utemeljili, smo nekako završavali svoje hrvanje s nostalgijom za tim mitskim 80-ima, a Joc je uletio kao prijeko potrebno osvježenje, koje nije moglo biti autentičnije. Time je na još 1 način uspostavio vezu s nama i s voljenim novovalnim gradićem, kojega je kao i većina nas, iako (mislim da mogu tako reći) pacifist, branio u ratnim godinama.  Njegovi tekstovi su odisali ljubavlju prema rock glazbi i umjetnosti, kao i ljubavlju prema ljudima općenito.  Bio ih je užitak čitati, a i dalje je.

Joc je u tom istom razdoblju postao i suradnik časopis Re:, te kao i neki od nas, neformalni suradnik emisije eXit, splitskog KLFM radija - u njegovu čast će u ovosubotnjoj emisiji u 20,00 sati (klfm.org), biti pušteno par rock skladbi bandova koje je volio, pa poslušajte i još jednom se sjetite našeg dragog prijatelja uz The Who, the Clash, The Jam, Pati Smith i B 52's. Joc je u našem NG društvu bio poznat kao pasionirani slušatelj rock glazbe, vrlo izoštrena i profinjena ukusa (osim spomenutih i Dylan i the Band, Partibrejkers, Haustor....ali i Triffids, Bats i Go-Betweens) te vrlo osviještena odnosa prema onome što je slušao. Bio je i ljubitelj kvalitetnog filma (Tarkovski npr.) kao i modernoga slikarstva (Warhol), no više o tome mogu reći njegovi izravni generacijski vršnjaci.

Prvi x sam Joca vidio na proto-Ljetnoj pozornici, bila je godina 1980-a ili '81-a, razdoblje u kome je cijela jedna generacija prelazila iz "freakova" u novovalce, Iggy Pop, Lou Reed, Bowie i slični proto-punkeri te pub rockeri poput Ian Durya, Dr Feelgood (e i njih je posebno volio, ako se dobro sjećam !), Dave Edmundsa and Rockpile  su olakšali tu tranziciju, kao i oni poput Elvisa Costella, koji se, vrijeme je pokazalo bili više od new wavea). Na Ljetnoj pozornici je bilo samo 20-ak ljudi, mislim da je još puštao D.J. Bakas, a Joc je izgledao baš poput rockera novog kova: krako ošišan (uvijek je volio Eno-ovu "zurku"), u svijetlom kožnom sakou, s izlizanim leviskama i tada popularnima cipelama spensericama/simonicama, a pod desnom rukom prvi album Azre. Azra je tada još bila band, samo za informirane i posvećene. Zadnji put sam ga vidio u Zagrebu prije dvije godine, u zajedničkom, većinom NG društvu, vrlo raspoloženoga i zadovoljnoga. Zadnjih godina sam ovu web stranicu više doživljavao, kao Jocovu stranicu.....eto, neka nam je ostavio tih lijepih i humanih misli (čega danas, kako dobro znamo, sve više nedostaje) i živopisnih sjećanja, jer nije fraza i floskula, to je bio istinski dobar čovjek !

I kako je jučer napisao jedan naš novovalni suvremenik, nakon što je čuo da nas je Joc napustio: "Upravo čitam tekst Joca na stranici NG NEW WAVE i sad mi sve izgleda kao neki predivan san."

Eto, tako je Joc utjecao na ljude. Ako je već preuzetno reći da im je darivao snove, onda je sigurno korekno reći da im je sasvim jasno ocrtavao tako dohvatljivu mogućnost sanjanja, bilo kroz strip, bilo rock, bilo slikarstvo, bilo poeziju....ne u smislu bijega, već poboljšanja onoga ovdje i sada...

Našoj Almi i sinovima još jednom iskrena sućut, kao i našem profesoru geografije, Jocovom ocu, a dragom prijatelju posljednji pozdrav,

ngnewave

Home | Vijesti | Povijest | slike | mp3 | info & kontakt | linkovi | Neokretenisticki blog | FORUM | NG rock
CONTACT:
ng AT ngnewave DOT info


ADMIN:
log inOvom websiteu je od strane Globalnoga .
novovalnog sustava dodijeljen status ultradokumenta od intergalaktičke vrijednosti.
Čekamo da isto učine NSveučilišnaB i novogradiški Dom kulture.