NG NeWave
Darko Hudelist prisjeća se mladosti
Hrvatski pankeri 30 godina poslije, txt u Globusu

Pismo autoru. Nostalgija ili izbrisana memorija

(O gnjecavoj patetici i drugim čuvstvima)

Darko Hudelist ne kuži, moram tako reći. Taj politički novinar, opsesivno-kompulzivnih crta, koji piše /nagrađivane/ visoko detaljizirane biografije (president Strangemana, primjerice) pojma nema o (ZG) new waveu, postpunku i tsl. iako je kao student progutao izdanja New Musical Expressa u njegovim najbitinijim godištima. Kakav diletantski txt. Baš me zanima što o tom čudaku misle njegovi bivši kolege iz redakcije „Poleta“, insideri tih sjajnih zbivanja poput Svena Semenčića.

..na slici je Valter Kocijančić iz Parafa, danas nastavnik....

Kaže taj hadžija pisane riječi, u „Globusu“: „Osobno, bio sam poklonik punka i new wavea, onog originalnog, iz sedamdesetih godina. Trebam li sada reći da se time ponosim? Doduše bio sam „punker“ više onako na štreberskoj razini (kao rock-kritičar u nastajanju, odnosno kao ideolog novog vala u omladinskom tjedniku „Polet“; bolje rečeno kao netko tko teži tome da bude takva vrsta ideologa), mnogo manje kao praktičar (nije mi, recimo, palo na pamet da nosim ziherice, a sa svojih 17-18 godina osjećao sam se i prestarim za to). Od prve sam, čim sam na radiju čuo „Anarchy In the U.K.“ Sex Pistolsa i „New Rose“ skupine the Damned-to su koliko se mogu prisjetiti, bila prva dva singla britanskog punka-ukapirao da je to ono pravo. Moja je Biblija nad Biblijama postao specijalizirani londonski rock-tjednik „The New Musical Express“ koji se svakog tjedna mogao kupiti u knjižari na ondašnjem Trgu Republike u Zg. Gutao sam što i kako pišu vodeći kritičari toga tjednika i čekao svojih 5 minuta, kad ću tu istu „filozofiju“ i ja moći „prodavati“ u nekome od hrvatskih listova za mlade...I danas kupijem, s vrmena na vrijeme CD-OVE I dvd-OVE S PUNK I NEW WAVE SADRŽAJIMA. Kupujem zato što je to kvalitetna glazba...U vrijeme mog tinejdžerstva tresao sam se na trominutne uratke dotičnog banda (op.a. govori o Damned prvijencu) kao uštekan na struju, a sad me ta njihova debi-ploča ostavila prilično ravnodušnim...s druge strane..skupina Buzzcocks...zvuči mi uzbudljivije nego prije... Možda upravo zato što sam tako brzo i intenzivno apsolvirao originalni, dakle britanski i američki punk i new wave, ostao sam indiferentan na našu domaću novovalnu produkciju, koja je startala negdje 1979. (ako se ne varam , onim priglupim singlom Prljavog kazališta „Televizori“), da bi uzela maha 1980. i 1981., u doba tzv. „Paket-aranžmana“, što je bio zajednički naziv za tada silno uznapredovalu suradnju zg i bg punkera i novovalaca (op.a. netočno, to je bilo ime ploče bg bandova; suradnja se zvala drugačije). Ja to nisam slušao onda, još manje osjećam potrebu slušati danas (izuzetak su Idoli). Slušao sam, ustvari, onoliko i samo onda kad sam u Poletu dobio zadata (k)recenzirati neki konkretan singl ili album. Hvala Bogu, nijedna od tih naših takozvanih new wave veličina nije kod mene mogla dobiti prolaznu ocjenu, ni slučajno (a bio sam, da se pohvalim, nepotkupljiv). Niti dvojku, kamoli više.“

Njemu „Mojoj majci“ Prljavaca (koja, usput, nikakve veze nema s zg new waveom jer tada su oni bili u fazi mainstream patriot rocka, uvjetno govoreći) više liči na „Heroes“ Bowiea nego „With or Without You“ U2 ? Izvanredna grupa Film i Piko Stančić su njemu ti koji su mu ogadili Blondie, sve su tu samo epigoni... Ma, dajte gospon Darko. Ne trebaju (u najboljoj purgerskoj tradiciji) rukoljubi i hvalospjevi, ali... Inhibirani zagrebački (?) snob kojem je kvalitetno samo ono strano, zapadno. Da ne kažemo kako je svoju managerski talent iskušavao stvarajući teen pop zvjezdicu Ivanu Brkić. Bljak. Na kvadrat. Novi kvadrat. Njegov txt spominje samo ljubljanski i riječki punk. On je poput punkerskog Ive Andrića koji je, kad se nije snašao u purgerskom Zg, okrenuo ploču. On je, vjerojatno, kao svaki pametan i knjiški čovjek, mimoilazio životom brujeći Kavkaz i Zvečku, kako bi uplašen od snage života, pobjegao doma, u teoriju, blagotovorni izgovor pred drugima, ali i samim sobom. Imati toliko malo uvida što je zagrebački new wave (kao i onaj regionalnog karaktera) osamdesetih značio u kontekstu tadašnje globalne glazbene scene nije neinformiranost nego neka bolest pri kojoj je realna percepcija nemoguća.

Postoje objektivne činjenice. Tematika se istražuje na bečkom sveučilištu u sklopu tzv. kulturalnih studija. Ne češki, ne poljski, ne ruski, ne uzbekistanski, već punk i newave bivše tvorevine. Ako pogledate neke popise izdanja tog glazbenog pokreta naći ćete bivšu državu rame uz rame s Australijom, SAD-om i sl.(http://ca.geocities.com/kbd77@rogers.com/punk.html ). Valjda ga je netko od novovalaca uvrijedio tako da čovjek ima kompleks uvrijeđene mone (slutim da je to bio Piko Stančić, a Darko?) ili on doslovno shvaća onu kako ne možeš “biti prorok u svom selu“ tj. da Film i Haustor vrijede samo drugima, a ne i nama...tadašnja euforija ga je još u 80ima demantirala...čovjek je bio tamo, na licu mjesta, i nije skužio. Energiju. Ostavite se glazbe, a bavite se politikom-to vam bolje ide, gospodine Hudelist. Vaši idiosinkratični tekstovi s nategnutim hipotezama nikoga ne zanimaju. Ili radite propagandu svojim ljigavim pop projektima nipodaštavajući „urbani“ rock zvuk koji vani danas doživljava renesansu? Znamo mi što je psyop i stvaranje javnog mišljenja. I čudno je kako je txt u neskladu s tekstovnim okvirima o junacima tih udarničko-pionirskih vremena koji su razmjerno objektivni (iako se od Zg skupina spominje samo Prljavo kazalište). I niko ne tvrdi da je rock jedini segment svjetske diskografske industrije. No, vi, Hudelist, taj rock niste nikada ni voljeli. Vi nikada, da vas parafraziram, niste niti došli u poziciju očešati se od gimnazijalku ispred Zvečke. Jedino na čemu vam zavidim je da zbog toga ne možete, kako rekoste, niti patiti od nostalgije. Eh, da znate kako je to slatko (iako, istina, autodestruktivno, ako predugo traje). Sjetiti se kako je krv strujala venama u šesnaestima. Između vas i Igora Mirkovića biram patetičnog autora Sretnog djeteta.

Home | Vijesti | Povijest | slike | mp3 | info & kontakt | linkovi | Neokretenisticki blog | FORUM | NG rock
CONTACT:
ng AT ngnewave DOT info


ADMIN:
log inOvom websiteu je od strane Globalnoga .
novovalnog sustava dodijeljen status ultradokumenta od intergalaktičke vrijednosti.
Čekamo da isto učine NSveučilišnaB i novogradiški Dom kulture.