koliko je damir tiljak bio krucijalan izvor glazbe za mene i ljude s kojima sam tada bio u kontaktu najbolje govori "sramotna" dogodovstina s koncera Laibacha iz kulusica 84 ili 85, ne sjecam se tocno...
uglavnom bili smo pri kraju osnovne skole...
Dakle, pokisli smo cekali koncert u kaficu ispred dvorane, u "Zebri"
(sjecam se damira novoselca i roberta kruljca)
te smo bili idealna meta za nadobudne novinarke novopokrenute TV emisije Stereovizija
(ime duguju cinjenici sto je slika isla na HTV-u a ton u stereo obliku na radiju).
I dok su Damir i Robert obavili "izjavljivanje" bez prevelikih bisera, to ne bi mogao reci za sebe...
Naime na pitanje "zasto smo umjesto odlaska u neku piceriju ili sto ti ja znam dosli bas u kulusic", mudro sam odgovorio "da vidimo lajbah".
Medjutim slijedece pitanje "od koga smo culi za lajbah" imalo je za siru javnost pomalo kriptican odgovor "od Tiljka".
Moram priznati kako me jos godinama nakon toga nekoliko ljudi podsjecalo na cinjenicu da ono sto sam tada smatrao opcim mjestom (damir tiljak) nije bas bilo prepoznato kao takvo, a i moja fobija od televizijskih kamera sigurno dijelom ima uporiste u ovom dogadjaju.
Medjutim ono sto se svakako moze izvuci kao naravoucenje je da unatoc tome sto je Tiljak bio klasicni pirat, njegov utjecaj i "prosvjetiteljska" uloga (ako se ne varam on je uz katalog imao i nesto tekstova, tj. reklo bi se da je to bio fanzin) premasuju tu cinjenicu i na jedan nacin ga aboliraju, jer je zbog upoznavanja s glazbom koju je on piratizirao kupljeno sigurno vise ploca, nego da on to nije radio.
Mada ovaj stav ne bi branio ni pred jednim sudom, cini mi se kako je to preteca situacije s kojom se glazbena industrija i danas suocava.
40sekundno izvješće s ovg koncerta na tadašnjoj tvzg:
http://rapidshare.com/files/321720326/Laibach-Live_Kulusic_80-tih.avi